Galusti cu prune


Reţeta nu e grea, dar presupune mulţi paşi şi asta o face să fie una din cele mai complexe pe care le-am preparat.  Rezultatul însă merită tot acest efort!
In Moldova, denumirea preparatului este cnele. Dar în general, lumea le ştie drept găluşti cu prune sau gomboti.

Timp de preparare: 1h 30 minute
Porţii: 8





Ingrediente:
- 7-8 cartofi medii
- 8 prune
- 200 gr faina
- 1 ou
- 1 lingura scortisoara
- 6 linguri pesmet
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri zahar tos
- 2 linguri zahar pudra vanilat
- sare

Mod de preparare:
Pas 1: Cartofii se curăţă de coaja şi se fierb în apă cu puţină sare.

Pas 2: Cât timp se fierb cartofii, se curăţă prunele de sâmbure. Nu se taie in jumătăţi, ci se încearcă, pe cât posibil să se menţină cele doua jumătăţi unite, după extragerea sâmburelui. 
Pas 3: Se adaugă zahăr tos peste prune. Se lasă la staţionat în acest mod şi se continuă cu pregătirea compoziţiei pentru crusta exterioară a preparatului.

Pas 4: Se prăjeşte puţin pesmetul, până prinde o tentă aurie.
Pas 5: Se adaugă zahărul brun, după ce pesmetul s-a răcit.
Pas 6: Se adaugă puţină scorţişoară peste pesmetul astfel pregătit. 
Pas 7: Se pasează bine cartofii fierţi.
Pas 8: Se încorporează apoi un ou în pasta de cartofi.

Pas 9: Se adaugă apoi 200 gr făină şi sare. Compoziţia trebuie să se poată modela. ;
Pas 10: Se amestecă zahărul pudră vanilat şi scorţişoara.

Pas 11: Se umple fiecare prună cu o linguriţă din această compoziţie de zahăr.
Pas 12: Se întinde în mână o parte din compoziţia de cartof. Apoi se aşează în mijloc pruna umplută şi se modelează, ca o găluşcă.
Pas 13: Găluştele astfel obţinute se aşează într-o oală cu apă fierbinte. Se lasă la fiert, la foc mic.

Pas 14: Când sunt fierte, se ridică la suprafaţă.
Pas 15: După ce s-au scurs şi s-au răcit puţin, găluştile se dau prin compoziţia de pesmet cu zahăr brun şi scorţişoară.
Sunt bune şi calde şi reci. Eu recomand a se consuma calde. :o)

Poftă bună!
Back to Top