Prajitura cu ananas si crema de vanilie




Reţeta este luată din caietul mamei. E o bunătate de prăjitură mai ales dacă vă place ananasul la fel de mult ca şi mie.
Se poate folosi atât ananas din conservă cât şi ananas proaspăt. Eu am optat pentru a doua variantă şi cred ca am făcut cea mai potrivită alegere, având în vedere ca un sfert de prăjitură s-a mâncat pe ascuns, în miez de noapte... :)
50 minute
8 portii









Ingrediente:
- 1 ananas
- 1/2 lămâie
- 350 ml lapte
- 125 gr făină
- 100 ml ulei
- 100 gr zahăr
- 5 ouă
- 1/2 lingură praf de copt
- 1 lingură de amidon
- 1 lingură zahăr vanilat
- 2 linguri esenţă de vanilie
- o bucată de ciocolată neagră
- sare

Mod de preparare:
Pas 1: Se separa albuşurile de galbenuşuri. Se bat albuşurile spumă cu puţină sare.

Pas 2: Se adaugă pe rând, zahărul, uleiul, 2 galbenuşuri (celelalte 3 se vor folosi la crema de vanilie) şi puţină coajă de lămâie.

Pas 3: Se adaugă apoi 100 ml de lapte (restul se foloseşte la crema de vanilie), praful de copt stins cu zeamă de la 1/2 de lămâie şi făina.

Pas 4: Se toarnă compoziţia într-o tavă(20cm x 30cm) tapetată cu hârtie de copt. Se dă la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute. Se verifică dacă e gata cu o scobitoare.
Pas 5: Pentru crema de vanilie, se pun la fiert 250 ml lapte, într-o oală. Se amestecă 3 gălbenuşuri cu zahărul vanilat şi cu amidonul.

Pas 6: Se adaugă puţin lapte fierbinte şi apoi acest amestec se adaugă peste laptele fierbinte din oală.
Pas 7: Se adaugă esenţa de vanilie şi se amestecă în continuu până prinde consistenţa de şarlotă.
Ananasul se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi mici. Apoi acestea se adaugă peste blatul prăjiturii noastre. Am ales sa nu însiropez blatul pentru ca deja ananasul meu era foarte zemos dar sigur ca da, se poate însiropa (la alegere).
Pas 8: Se adaugă crema de vanilie peste ananas. Aceasta se întinde bine, astfel încât să nu mai existe loc liber între bucăţelele de ananas.
Pas 9: La sfârşit se rade ciocolata neagră pe deasupra.
Se serveşte rece.

Poftă bună!
Back to Top