Reţeta curcanului la cuptor nu e grea dar necesită un timp de aşteptare între operaţiuni destul de mare. Se face saramura, se scufundă curcanul în ea şi se lasă 2 ore. Apoi se "găteşte de sărbătoare" curcanul şi se dă la cuptor. Aproape de momentul când curcanu-i gata, se prepară ceapa caramelizată. Se poate servi ca fel principal atât la prânz cât şi seara. | |
Timp de preparare: 4 ore | |
Porţii: 4 |
Ingrediente: | |
- 1 kg curcan - 1 lămâie - 3 căţei de usturoi - 30 ml vin - 2 cepe albe - 30 gr unt - 2 linguri sirop de arţar/miere - 4 linguri oţet balsamic - 3-4 foi de dafin - cimbru - 1 linguriţă de zahăr - 2 linguri ulei - sare - piper alb |
|
Mod de preparare: | |
Pas 1: Se pregăteşte o saramură: 5 căni de apă (călduţă) cu 1lingură de sare, foi de dafin, cimbru, 1 linguriţă de zahăr şi piper. | |
Pas 2: Se scufundă curcanul în saramură şi se lasă pentru 2 ore. | |
Pas 3: Se taie lămâia şi căţeii de usturoi în sferturi şi se introduc în curcan. Se adaugă vinul şi 2 linguri de ulei. Se dă la cuptor pentru 1h-1h 30' , la 180 grade Celsius. | |
Pas 4: Din când în când se scoate şi se unge cu un amestec preparat din muştar Dijon şi miere (în părţi egale). | |
Pas 5: Ceapa se taie solzişori şi se căleşte în unt. | |
Pas 6: Se adaugă siropul de arţar sau mierea, sare şi piper alb. | |
Pas 7: Apoi se adaugă oţetul balsamic şi se lasă la foc mic până se înmoaie. | |
Curcanul la cuptor cu ceapă caramelizată se serveşte cald. | |
Poftă bună! |