Curcan la cuptor cu ceapa caramelizata


Reţeta curcanului la cuptor nu e grea dar necesită un timp de aşteptare între operaţiuni destul de mare. Se face saramura, se scufundă curcanul în ea şi se lasă 2 ore. Apoi se "găteşte de sărbătoare" curcanul şi se dă la cuptor. Aproape de momentul când curcanu-i gata, se prepară ceapa caramelizată. Se poate servi ca fel principal atât la prânz cât şi seara.

Timp de preparare: 4 ore
Porţii: 4



Ingrediente:
- 1 kg curcan
- 1 lămâie
- 3 căţei de usturoi
- 30 ml vin
- 2 cepe albe
- 30 gr unt
- 2 linguri sirop de arţar/miere
- 4 linguri oţet balsamic
- 3-4 foi de dafin
- cimbru
- 1 linguriţă de zahăr
- 2 linguri ulei
- sare
- piper alb

Mod de preparare:
Pas 1: Se pregăteşte o saramură: 5 căni de apă (călduţă) cu 1lingură de sare, foi de dafin, cimbru, 1 linguriţă de zahăr şi piper.

Pas 2: Se scufundă curcanul în saramură şi se lasă pentru 2 ore.
Pas 3: Se taie lămâia şi căţeii de usturoi în sferturi şi se introduc în curcan. Se adaugă vinul şi 2 linguri de ulei. Se dă la cuptor pentru 1h-1h 30' , la 180 grade Celsius.

Pas 4: Din când în când se scoate şi se unge cu un amestec preparat din muştar Dijon şi miere (în părţi egale).

Pas 5: Ceapa se taie solzişori şi se căleşte în unt.
Pas 6: Se adaugă siropul de arţar sau mierea, sare şi piper alb.
Pas 7: Apoi se adaugă oţetul balsamic şi se lasă la foc mic până se înmoaie.
Curcanul la cuptor cu ceapă caramelizată se serveşte cald.

Poftă bună!
Back to Top