|
Cine vrea să pregătească un tort de ciocolată, fie pentru o masă festivă, o aniversare sau fără o ocazie specială, trebuie să se înarmeze cu muuultă răbdare ... După aproximativ 3 ore, tortu-i gata. :) Se serveşte rece. |
Timp de preparare: 3 h | |
Porţii: 10 |
Ingrediente: | |
Blat de cacao: - 7 ouă - 150 gr făină - 1 linguriţă praf de copt - 190 gr zahăr - 70 gr cacao - 2 linguriţe esenţă de rom Sirop: - 50 gr zahăr - 120 ml apă - 1/2 linguriţă granule de nes - 1 lingură cappucino - 2 linguri cremă de whisky Cremă de ciocolată: - 350 gr ciocolată - 100 gr smântână - 100 gr unt - 4.5 dl smântână pentru frişcă |
|
Mod de preparare: | |
Pas 1: Se amestecă făina cu praful de copt şi cacao. Pentru omogenizare, le-am strecurat apoi, printr-o sită de inox. | |
Pas 2: Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se amestecă gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr. | |
Pas 3: Albuşurile se bat spumă cu cealaltă jumătate de zahăr şi un pic de sare. | |
Pas 4: Se amestecă cele două compoziţii obţinute anterior şi se începe adăugarea făinii cu cacao, puţin câte puţin. Se amestecă uşor, de jos în sus. | |
Pas 5: Se adaugă esenţă de rom. | |
Pas 6: Compoziţia pentru blat se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se dă la cuptor la 170 grade celsius, pentru 20 de minute (sau până trece testul "scobitorii"). | |
Pas 7: Se foloseşte metoda la bain-marie şi se topeşte ciocolata. | |
Pas 8: Apoi se dă de-o parte şi se adaugă smântâna. | |
Pas 9: Compoziţia de unt (mixat bine) se adaugă peste ciocolata cu smântână. | |
Pas 10: Se încorporeaza şi frişca iar crema astfel obţinută (crema să fie rece) se lasă în asteptare până când se va face asamblarea tortului. | |
Pas 11: Se pregăteşte un sirop din apă, zahăr, granule de nes, cappucino şi cremă de whisky. | |
Pas 12: Se taie blatul în 3 părti. Aici am avut ceva dureri de cap pentru că aveam un cuţit care nu acoperea decât jumătate din blat. Indicat e să se folosească un cuţit lung şi subţire. | |
Pas 13: Se însiropează fiecare felie de blat şi se adaugă crema de ciocolată. Se continuă procedeul până la ultimul strat de blat. | |
Pas 14: Apoi se aplică şi ultima parte din crema de ciocolată şi se ornează după imaginaţie. Se dă la frigider pentru minim 3 ore. | |
|
Se serveşte rece, la sfârşitul mesei festive . :o) |
Poftă bună! |